Челюстите на спирачката е част от системата за дискова спирачка

Структурно, е скоба че схваща дисковете от двете страни. Обикновено това се прави с помощта на лоста или хидравлично, благодарение на движението на буталата. Но тъй като хидравличната система е сравнително нова конструкция, механичните спирачни апарати са все още широко разпространени. Това е много устойчиви устройства, които гарантират висока стабилност.

Структурно, двете бутала, които поддържат скобата са разположени един срещу друг. Така, дискът е заобиколена от две страни. В някои случаи (особено в автомобили, които може да се развива много висока скорост), с цел да се гарантира по-добро разпределение на налягането, като се използват повече от две бутала. Също така, така че те възприемат по-малко вибрации по време на спиране, което повишава комфорта при шофиране. Един по-рано бутало се използва в много малки коли. Към днешна дата, обаче, може да се намери само в велосипеди. Друг тип скоба е движимо или плъзгащи се месят. Тук буталото е здраво фиксирана на скобата и се движи в посока на диска (т.е. тече). Въпреки натиска на спирачката се прилага в много равномерно, тъй като щипци се движи аксиално, са най-износените спирачните накладки, толкова по-голяма е пътя на диск. Поради тази причина вие трябва постоянно да се коригира, а ефектът ще бъде ограничен.

Третата и последна тип скоба се нарича вибриращо подкрепа. Той има бутало с регулиране на наклона и се върти диска. Но поради износване, износване става неравномерно, което ограничава спирачния ефект. Поради тази причина, подвижната опора се използва много рядко. Нашият онлайн магазин предлага разнообразие от резервни части (например, фарове за мъгла, носачи, ролка, мигачи, маслена помпа и т.н.) за повечето от най-известните марки автомобили.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *